суботу, 2 листопада 2019 р.

ΑΚΟΛΟΥΘΙΑ ΚΑΜΙΝΟΥ – ВІЗАНТІЙСЬКА СЛУЖБА ПРО ТРЬОХ ОТРОКІВ У ПЕЧІ ХАЛДЕЙСЬКІЙ

Повернувшись у липні 2018 року з Румунії, я одразу почав надзвичайно захопливу і надихаючу працю над візантійською службою про Трьох Отроків у печі Халдейській (за Дан 3). Праця полягала в остаточній редакції нотного матеріалу. А матеріал походить із невматичних рукописів XV століття, що зберігаються тепер в Атенській Національній Бібліотеці. Спершу рукописи перевів у п’ятилінійну західноєвропейську нотацію Міхаліс Адаміс іще в 1970-х роках. Потім знаменитий протопсалт Лікургос Ангелопулос перевів той же матеріал у неовізантійські невми згідно з системою Трьох Учителів. Я мав перед очима обидва доробки, і Адаміса, й Ангелопулоса. Також я мав авдіофайли з виконанням служби хором Ангелопулоса та любительський відеозапис виконання хором «Візантіон» під орудою Адріана Сирбу. На основі всього цього треба було зробити нову версію редакції нотного матеріалу служби. Праця, повторюю, була дуже захоплива, зайняла вона кінець липня та початок серпня 2018 року. Потім я полетів на Мазури до Схоли Венґайти на кількаденні репетиції, які провадив Марцін Абійський, єдиний у Польщі справжній православний протопсалт. Репетиції завершилися представленням цілого богослужіння в ольштинській греко-католицькій Покровській церкві 17 серпня 2018 (вечір п’ятниці). А у вівторок 21 серпня службу ми відслужили вдруге: в ярославській Колеґіаті в рамках Фестивалю «Пісня нашого коріння».

18 жовтня 2018 – заспівали службу в Белграді. Власне: заспівали, бо жодних театралізованих жестів не можна було виконати в місцевій православній церкві, «страха ради Юдейска». Дивно було, адже головними співцями-солістами у всьому проєкті є псалти з хору «Мойсей Петровіч», серед яких – керівник того хору Нікола Попміхайлов.

Цей запис – із презентації служби 25 травня 2019 року в Більську Підляському. Звісно, службі передували репетиції в православній церкві – теж Покровській, чудесній, прекрасно розписаній в традиційному візантійському стилі.
Тут запис, добре змонтований, з польськими субтитрами:


Ось так дуже гарно зазнимкував мене Андрій Фаранчук у православній церкві Більська-Підляського:

Немає коментарів:

Дописати коментар