середу, 27 червня 2018 р.

ЗА ЧЕРВЕНЬ 2018

Християн мало? Людей мало!
*******************************
Мати холодну голову, гаряче серце і – вміти робити ноги.
*******************************
Хіба пекло – то найгірше, що може статися?
*******************************
Людина може довго жити душею. Але тіло потім усе одно наздоганяє.
*******************************
Радикальні феміністки не люблять секс не менше, ніж ватиканські кардинали.
*******************************
В пеклі не буде ніяких казанів зі смолою, чортів з вилами та інших кольоритних персонажів. Воно буде виглядати як нескінченна тоскна кнайпа з нескінченними рядами столів, за якими сидітимуть навпроти одне одного похмурі постаті і нескінченно, безнадійно повторюватимуть: «Ти мєня уважаєшь?»
*******************************
ПАСТОРАЛЬНЕ ДОПЕТРАННЯ

Серед нових і значущих греко-католицьких термінів найвсеохопнішим і найвелемовнішим є «второпність». Він означає вміння поєднати постійну обережність і оглядливість з потребою таки приймати якісь рішення.(Ідеальний стан – це коли в Церкві не треба було б приймати жодних рішень). І хоч цей термін утворено від простонародного дієслова «второпати», ви не думайте, що через це він позбавлений глибини. Навпаки, він глибший од мудрости. Бо, наприклад, «пасторальна мудрість» не означає вміння ніколи не сваритися з вищестоящими «чинниками» Церкви. Мудрий може посваритися з чинниками, второпний – ні. Мабуть, в етимологічних глибинах терміну «второпність» криється якась глибоко шляхетна подія або особистість. Може, існував колись блаженний Второп, який ні з ким ніколи не мав конфлікту.

Пропоную піти далі цим шляхом розвитку питомо української, київсько-церковної термінології. А йдучи далі, ми натикаємося на багатозначне і глибоке дієслово того ж ряду – «допетрати». Подивіться, як гарно і глибоко звучить: пасторальне допетрання! Це просто-таки вшитий в українську мову примат святого Петра над мисленням! Точніше: перш ніж почати мислити, треба тему допетрати – піти до святого Петра по розум. СамЕ існування цього терміну свідчить про споконвічну католицькість і моральність української церковної свідомости!
Опісля варто спрямувати дослідження на містичне дієслово «кумекати». Філологи поки що мовчать на його тему, але це просто тому, що брак нам наразі справді воцерковлених філологів. Інтуїція підказує мені, що за «кумеканням» криється містичний досвід. Концентрація Ума – Морально-Етичний Керунок Антропологічної Навіґації Нової Якости. Куууумммммм.......

Коментар Тараса Тима: Куди кращим перекладом латинської назви фундаментальної чесноти prudentia (про яку насправді йдеться) було б "розсудливість". В ньому зашита і здатність "прозирати" в суть речей, і судити право про складні питання і розсуджувати людей (мирити на основі справедливих рішень).
*******************************
З усієї української літератури найбільше люблю Боба Марлі.
*******************************
Що з Катехизму завжди найцікавіше для людей? Чужі гріхи.

Немає коментарів:

Дописати коментар