середу, 30 травня 2018 р.

КІЛЬКА ЗАУВАГ ЩОДО ІДЕЙ МАКСА ВЕБЕРА (або: ЧИЯ РЕЛІГІЯ ЕКОНОМІЧНО УСПІШНІША?)

Ідеї Макса Вебера, особливо з його праці «Протестантська етика та дух капіталізму» (1905), стали в передових українських інтелектуальних середовищах просто-таки загальним місцем, чимсь само собою зрозумілим. Україні так зле економічно, тому що вона схибила з версією християнства – треба було спершу обрати католицизм, а потім усім разом перейти на протестантизм. У цьому викладі веберіанство процвітає також у нас в УКУ, з додатком ідей Семюела Гантінґтона про зіткнення цивілізацій. Мені натомість було завжди дивно, що можна так легко підпадати під ідеологеми, причісуючи під ці ідеологеми вельми різноманітні явища, або не зауважуючи тих феноменів, які прямо суперечать ідеологемам.
Мою опозицію тут можна висловити кількома реченнями. Якщо й існує зв’язок соціально-економічної успішности з релігією, то успішнішими завжди будуть – релігійні дисиденти. Хоч би тому, що дисиденти завжди приречені покладатися на власні сили, адже не належать до підтримуваної державою релігії, а часто прямо переслідуються. Саме тому протестантизм був успішнішим – це був дисидентський бунт проти католицизму.
Але за тим самим принципом завжди успішнішими були євреї, бо завідомо не мали підтримки держав, де перебували в Ґалуті. В Османській Імперії економічно успішнішими від панівних мусульман були утискувані православні народи – вірмени, греки та ін. В сучасному Єгипті переслідувані християни-копти (це теж східне християнство) мають вищий рівень життя.
В Росії таким яскравим прикладом були старообрядці: плекання іконопису, знаменного співу та багатогодинних богослужінь не перешкоджало їм бути найуспішнішими свого часу підприємцями. Бо старообрядці мали свою, дисидентську версію Православ’я, були переслідувані державою.
То правда, що Греція та Вірменія, Румунія й Україна не є економічно успішними державами. Але що точно можна сказати: в США меншими цих народів не належать до бідних-упосліджених. Жебрущі на вулицях Нью-Йорка вірмени та греки (ба! навіть українці) є вкрай рідкісним явищем.
Отже, браття і сестри, дивімося не на те, котра конфесія приведе до ліпшого життя і вищих стандартів. Пильнуймо, щоб не стати панівними.

Немає коментарів:

Дописати коментар