понеділок, 12 листопада 2018 р.

СЕМІНАРИ З ОБГОВОРЕННЯМ ФІЛЬМІВ У ЖОВТНІ-ЛИСТОПАДІ 2018

На основі «Леґенди про Нараяму» Сьохея Імамури (1983) та «Червоної черепахи» Міхаеля Дюдока де Віта (2016): про походження моральних законів. Чи людина справді може жити в гармонії з природою? Чи є вона до кінця частиною природи? Чи з природи і зв’язку людини з природою можна вивести моральні закони життя людей у більшому чи меншому соціумі?

Чи має любов між чоловіком і жінкою слід у вічності? Чи справді ця любов –лише скороминуще (навіть у масштабі цілого людського життя) явище, а через це – невимовно печальне?

На основі «Любовних історій» Єжи Штура (1997). Любов ставить перед вибором. Любов неможлива без самопожертви. В Царство Боже вхід для кожного – через зусилля (Лк 16:16). Що таке есхатологія? Чи йдеться тільки про віддалені в майбутнє справи? Суд, що відбувається тут і тепер, у нашому життєвому часі. Рай і псевдожиття вибираються тут і тепер.

На основі «Дня психа» Марка Котерського (2002): інтроспекція внутрішнього пекла. Чим є гріх? Забронювання себе в панцер – броню щоденних звичок і ритуалів, які вбивають, а проте здаються рятувальним кругом. Фільм як ілюстрація глибокої правди постійного церковного рефрену «Господи, помилуй», цього камертона покаянних текстів, що майже щоденно в ній присутні.

На основі «Рембрандт: Я звинувачую!» Пітера Ґрінвея (2008). Постання молодої демократії і молодої буржуазії. Пророк у зафальшованому світі – як він може діяти?

На основі «Скромного чару буржуазії» Луїса Бунюеля (1972). Фальш буржуазного буття, яка починає впливати на саме буття. Вже годі визначити, де реальність, а де сон.


Немає коментарів:

Дописати коментар