суботу, 7 липня 2018 р.

ГАЛИЦЬКІ “САМУЇЛКОВІ” НАСПІВИ БОЖЕСТВЕННОЇ ЛІТУРГІЇ З КНИГИ МИРОНА ФЕДОРОВА «ОБРЯДОВІ СПІВИ УКРАЇНСЬКОЇ ЦЕРКВИ ГАЛИЦЬКОЇ ЗЕМЛІ»

Те, що тепер у наших церквах називають «самуїлкою» (або «самолівкою», або ще якось подібно), тобто всенародний спів на Літургії, часто виглядає – точніше, звучить – дуже вбого через уживання однієї й тієї самої мелодії. У всіх церквах, на кожній з незліченних Літургій, де не співає хор і де нема псалта з трохи вищими уявленнями про підбір мелодій.

Тому назва «самуїлки» закріпилася за лише однією мелодією, дуже простою, по суті, примітивною, яку давно вже скритикували дослідники галицької церковно-музичної традиції, наприклад, Станіслав Людкевич.

Насправді ж існує дуже багато версій народних наспівів Літургії. Цікавих і гарних. Знайти їх можна в надзвичайно цінному джерелі – праці, яку видав Мирон Федорів 1983 року в Філадельфії. В цій праці, крім великої теоретичної частини, є «НОТНИЙ ВІДДІЛ» з зафіксованими різними наспівами всіх частин Літургії. 14 версій Мирної Єктенії, 4 варіанти тропаря «Єдинородний Сину», 16 варіантів Херувимської, 6 зразків піснеспівів Анафори і т. д. Також є розписані воскресні тропарі та кондаки, кілька версій мелодій заупокійної Літургії, наспіви Панахиди тощо.

Поза всяким сумнівом, цей прецінний «Нотний відділ» пригодиться кожному дякові, який прагне урізноманітнити щоденні співані з народом у церкві наспіви Літургії. В минулі два дні я підготував скан усіх наявних там нот. Ось PDF.

8 коментарів:

  1. Довго шукала ці ноти)вельми Вам вдячна!

    ВідповістиВидалити
  2. Почали співати звідти, там є неймовірно красиві і дуже нетипові наспіви.
    Цікава особливість - зібравши з різних рубрик, можна скомпілювати десь 3 різні
    стилістично цілісні служби, де все співається на один мотив але з характерною мелодикою та ритмікою.

    Дуже Вам вдячний за поширення.

    ВідповістиВидалити
    Відповіді
    1. Стежте за блоґом. Буває, що я не маю часу його вести, але все одно тут завжди з’являтиметься щось нове. Так, там дійсно можна скласти певні цілісні блоки піснеспівів як пазл. Часом я теж співаю з Федорова. Але тепер переважно – візантійським псалтікі.

      Видалити
    2. На даний момент не можливо переглянути дану збірку нот, якщо можете надайте будь ласка доступ...

      Видалити
  3. Надзвичайно дякую Вам за вашу працю. Дуже довго шукала ці ноти. Нажаль і досі складно знайти наспіви УГКЦ у вільному доступі, хотілося б зробити нотозбірню он-лайн за прикладом Нашої парафії чи Кредо. Хай Бог благословить!

    ВідповістиВидалити
  4. Не можливо відкрити документ. Чи могли б ви дати новий лінк? Дякую!

    ВідповістиВидалити
  5. Не можу переглянути ноти, будь ласка надайте повторно. Дякую Вам.

    ВідповістиВидалити